НП „БЪЛГАРИЯ – ОБРАЗОВАТЕЛНИ МАРШРУТИ“

ОПИСАНИЕ НА ПРОГРАМАТА

Министерството на образованието и науката (МОН) подпомага създаването на условия за развитие на съвременното образование на XXI век чрез обучение, възпитание и социализация на всички ученици, по всяко време и навсякъде. Подобен подход подпомага затвърждаването и надграждането на знанията и уменията, придобити в училище. Получените знания чрез преживяване извън училището, чрез различни образователни маршрути и посещения на културни, научни и държавни институции, допринасят за личностното и гражданско развитие на учениците, за патриотичното им възпитание, както и за придобиване на
трайно, интегрирано знание.
Образователните маршрути включват обекти в тематичните направления:

– история и археология – от древността до днес;

– география и икономика – от недрата на земята и минералите до икономическите
предизвикателства в реалния живот;

– природни науки и екология – златното сечение в науката и природата;

– изкуства, архитектура и литература – пренесени от векове за векове;

– етнография, фолклор и занаяти – традиции, съхранили страната и влезли в голямата съкровищница на света.
Програмата подпомага изпълнението на Стратегията за възпитателната работа в
образователните институции (2019 – 2030 г.), където са определени мерките за патриотичното възпитание, които имат за цел формиране на личностни качества, ценности, нагласи и мотиви, за да подпомогнат пълноценното развитие на ученика като индивидуалност и член на обществото, формирането на позитивното отношение към историята на българската нация, уважение към традициите, обичаите и ритуалите в резултат от тяхното познаване.
Програмата надгражда обучението по български език и литература, история на България и география на България, организирано в чужбина, допълнителните училищни дейности, свързани със съхраняването на националната идентичност и култура, като създава възможност за учениците от българските неделни училища в чужбина (БНУ) да опознаят при посещенията на място не само природните и историческите забележителности на България, но и съвременните българи с техните
постижения и стремежи. Тя допринася за съхраняване на националната, културната и духовната идентичност на българите по света.

Модул 1 „Образователни маршрути за училищата в страната“:

Цели на програматa:

Създаване на условия за надграждане на знанията и уменията на учениците, както и
възможности за социализация и общуване на учениците и педагогическите специалисти извън училищната и семейната среда с цел получаване на трайно интегрирано знание и меки умения, които подобряват социално емоционалната интелигентност.

Обхват

Модулът се изпълнява на територията на Република България и обхваща държавните, общинските, частните и духовните училища.
Участници в образователните маршрути са ученици в дневна форма на обучение от I клас до XI клас вкл., педагогически специалисти от училището и по преценка на училището – медицинско лице.
Учениците се организират в групи със съответни ръководители, като на всеки 10 ученици се определя 1 ръководител – учител/педагогически специалист.

БЮДЖЕТ

Общ бюджет на програмата: 14 900 000 лв.